Producent:

Ekte Rum

Land:

Land: Danmark

Website:
Distrikter:
Beskrivelse - Scanwine - conditional:

Rom

EKTE Spirits

EKTE Spirits är ett ”blending house” i Köpenhamn. Det vill säga att man blandar rom. De destillerar inte utan man har specialiserat sig på att få tag på god bas-rom som man kan ha som utgångspunkt för att sammansätta en typ av rom som man önskar. Romen kommer från Caribien, Guyana, Trinidad, Jamaica och Barbados. Den skeppas upp till Danmark och blandas där. Åldern på romen är mellan 3-10 år. Vi har fem sorters rom:


Dark & Aged, 38 % är blandad för att drickas rent och huvuddelen kommer från Guyana och sedan är det en del från Trinidad och en del från Barbados och åldern är mellan 5 och 8 år. Lagring har skett i amerikanska ekfat som ger lättare toner av toffee och vanilj och den är sötad med rör- och muscovadosocker.


Light & Dry, 43 % är EKTEs cocktailrom den är gjord för att passa till cocktails som ”Classic Daiquiri”, ”Mojito” eller ”Cuba Libre”. Största delen av romen kommer från Barbados och en del Trinidad upp till 5 år gammal. 


Spiced & Rich, 43 % är EKTEs kryddiga rom, men den är inte som annan kryddad rom. Den enda krydda som finns i är ekologisk bourbornvanilj. Vaniljen maccereras i en tunna i fyra veckor, sedan tar man bort vaniljen och romen destilleras på nytt. Därefter tillsätter man vaniljdestillatet i ursprungromen som därefter lagras. Åldern är upp till 5 år och är från Jamaica, Trinidad och Barbados.


Aged & Geeky, 43 % är storebror till Darked & Aged. Blandningen är nästan den samma, skillnaden är att man har tillsatt 3 år gammal jamaicansk potstill rom. Man har heller inte tillsatt socker och alkoholhalten är högre, detta resulterar i en mer komplex rom. Ålder upp till 8 år.


Pungent & Geeky, 47 % är EKTEs kraftigaste, aromatiska och mest koncentrerade rom. Den har också den äldsta blandningen. Den innehåller minst med socker av alla och den vänder sig till dem som är vana att dricka rom.


I november 2015 utgav EKTE Spirits en limited release serie bestående av sex olika sorter i original styrka, det vill säga att romen inte är utspädd. Produktionen är begränsad mellan 250 – 300 flaskor av varje sort.


Panama 11years 63,1% NO1

Panama 11 years är destillerad i Panama i januari 2004. Destilleriet grundades 1908 och ligger Pesé. Den totala produktionen är 320 flaskor på 500ml och den kommer inte igen.

Doft av Bourbonfat, toffee, smultron, vanilj och citrus. Smak av kanel, dadlar, toffee och vanilj.


Jamaica 12 years 60,0% NO2

Jamaica 12 years er batch-destillerat på Mony Musk Distillery i en enkelpanna av koppar i augusti 2003. Den totala produktionen är 270 flaskor på 500ml och den kommer inte igen.

Doft av bitter mörk choklad, vanilj, äpplen och toffee. Smak av mörk choklad, fat, kryddig i stil och vanilj med en torr och kraftig finish.


Nicaragua 15 years 68,6% NO3

Nicaragua 15 years är destillerat hos Licorìas Nicaraguas i Nicararagua på en kolonnpanna i april 2000. Den totala produktionen är 250 flaskor på 500ml och den kommer inte igen. Doft av banan, toffee, mörk choklad, fat och pomelo. Smak av svartpeppar, fat, toffee och grönt the med en mjuk och elegant finish.


Jamaica 15years 61,4% NO4

Jamaica 15 years är batch-destillerat på Long Pond Distillery i juni 2000. Den totala produktionen är 280 flaskor på 500ml och den kommer inte igen.

Floral doft, mörk choklad, toffee, karamell och vanilj. Smak av bitter choklad, svart peppar, toffee och fat med en torr och kryddig finish


Guyana 17 years 62,8% NO5

Guyana 17 years är destillerat hos Uitvlugt Distillery i Guyana på en kolonnpanna i januari 1998. Den totala produktionen är 250 flaskor på 500ml och den kommer inte igen.

Doft av hö, kanel, kakao smör, fat, muskot, banan och mörk choklad. Smak av mörk choklad, fat, toffee och banan med en torr finish.


Guyana 23 years 61,4% No6

Guyana 23 years är batch-destillerat hos Uitvlugt Distillery i Guyana I början av november 1992 i en enkelpanna av koppar. Doft av cognac, mörk choklad, dadlar sviskon, fat, kakao. Smak av mörk choklad, svart peppar, vanilj, fat, torkad frukt med en kraftig och elegant finish.


Varer

Scanwine of Sweden AB  |   Adelgatan 21  |  211 22 Malmö  |  Tlf.: + 46 (0) 721-461289  |  Email: info@scanwine.se